نگرانی ایران و چین از تسلط طالبان: مرور روزنامه‌های ایران

روزنامه‌های امروز چاپ ایران، به موضوعات مختلف افغانستان پرداخته است. روزنامه آرمان ملی تحت عنوان «ایران و تحولات اخیر افغانستان» روزنامه ایران با تیتر «نخبگان افغانستان توطئه دشمنان را نام می‌گذارند» و روزنامه ابتکار با عنوان «پیشروی طالبان تا مرز چین» مطلب منتشر کرده است.

مقاله نویس روزنامه آرمان ملی نوشته است، ایران دارای خطوط مرزی با افغانستان است؛ در صورت تشکیل خلافت اسلامی، رویکرد افراطی پشتونیسم حنفی-حقانی ادامه دهنده همان سیاست خارجی در قالب طالبان، القاعده و داعش خواهد بود که در این صورت تنش در مرزهای شرقی جمهوری اسلامی از جمله ناامنی در خراسان و سیستان بلوچستان دور از انتظار نخواهد بود.

مقاله نویس در ادامه نوشته است، در صورت تسلط طالبان مسئله حقابه هیرمند حل نخواهد شد و به ناآرامی در منطقه سیستان دامن خواهد زد، کما اینکه دولت فعلی و قانونی در افغانستان آب در مقابل رفاه مهاجرین افغانی را مطرح کرده است و با به قدرت رسیدن طالبان قطعا در درازمدت سخت‌گیری‌های بیشتر در مورد سد کمال خان اتخاذ خواهد شد.

روزنامه ایران به نشست «افغانستان صلح و امنیت پایدار» که از جانب ایران برگزار شده بود، پرداخته است. سرمقاله نویس به نقل از علی‌اکبر ولایتی، دبیرکل مجمع جهانی بیداری اسلامی، نوشته است که جمهوری اسلامی از صلح، امنیت و توسعه در افغانستان حمایت می‌کند و اینکه مردم افغانستان همواره در برابر استعماران و شورشیان ایستادگی کرده و در آخر شکست داده است.

سرمقاله نویس در آخر نگاشته است، خروج نیروهای آمریکا در شرایطی انجام می‌شود که جنگ مردم افغانستان را به ستوه آورده است. هر چند باحث حل مشکلات آمریکا با طالبان شد اما موجب خاتمه جنگ و خونریزی در افغانستان نشد.

سرمقاله نویس روزنامه ابتکار نوشته است، مرز مشترک افغانستان و چین این روزها درساز شده است. طالبان هفته گذشته با گسترش نفوذش در این کشور به مرز مشترک با سین‌کیانگ رسید چون ولایت بدخشان در شمال شرقی افغانستان قرار دارد.

در ادامه مقاله آمده است که با بالا گرفتن گسترش نفوذ گروه‌های مسلح زیر نظر طالبان در چین، نگرانی‌های تازه‌ای را ایجاد شده است. طالبان به طور رسمی دست دوستی خود را به سمت پکن دراز کرده است و این در حالیست که مخالفان دولت چین زیر نظر طالبان در مناطق صعب‌العبور در حال دیدن آموزش است و سلاح‌های شان را از دست طالبان می‌گیرند.

در آخر مقاله آمده است، حضور طالبان در نزدیکی مرز با چین می‌تواند آتش زیرخاکستر اویغورها را روشن کند و فعالیت‌های شان را به سمت فعالیت‌های مسلحانه ببرند.