داکتر محمد نعیم سخنگوی هیات مذاکرهکنندهی گروه طالبان درقطر، در مصاحبهی ویژه با رادیو نوروز میگوید که طالبان به خاطر رسیدن به دو هدف طی بیست سال اخیر در افغانستان جنگیده اند که عبارت از « استقلال کشور» و ایجاد « نظام اسلامی» است.
آقای نعیم به رادیو نوروز گفت:« هدف اول ما استقلال کشور بود که ملت ما مستقل شود، قوت های خارجی که در کشور ما هستند خارج شوند، اینجا(افغانستان) خاک خود ما شود، سربازان دیگران نباشد، تانکهای دیگران نباشد، طیارههای اجنبی وجود نداشته باشد.»
این عضو برجستهی هیات مذاکرهکنندهی گروه طالبان در قطر هدف دوم این گروه از جنگ بیست سالهی شان را این گونه بیان میکند:« هدف دوم ما ایجاد یک نظام اسلامی، مستقل پاسخگو به ملت بود، نظامی که پاسداری از ارزشهای ملت را کرده بتواند و برای ملت ارزشهای ملت را نگه کرده بتواند، نظامی که حفظ امنیت، سلامتی شهروندان، حفاظت از سر، مال و ناموس مردم را کرده بتواند و زمینه را مساعد کند که مردم زندهگی روزمرهی خود را در فضای آرام در آن به پیش ببرند و در پرتو ارزشهای خویش زندگی کرده بتواند.»
نظام ملوک الطوایفی نباشد
طالبان طرفدار نظام مرکزی، مستحکم، قوی، مسوولیتپذیر و نظامی هستند که در آن فساد اخلاقی، مالی و اداری نباشد، از ملت و کشور پاسداری کرده بتواند و به ارزشها و آرمانهای ملت رسیدهگی کرده و در تصمیم گیریهای خود مستقل باشد.
داکترمحمد نعیم در پاسخ به این پرسش رادیو نوروز که هرگاه به فرض نظامی تمامی آنچه طالبان از آن میخواهند را در خود داشته باشد، در راستای منافع ملی باشد، قوانین آن هم برمبنای آیات و احادیث باشد اما امارت نباشد و بر بنیاد دموکراسی باشد، می پذیرند یا نه؟ گفت:« اسلام و دموکراسی در حقیقت در تضاد است، یک نظام نمیتواند که از یکطرف براساسات دموکراسی استوار باشد و از یک طرف بر اساسات اسلام استوار باشد.»
این سخنگوی طالبان درقطر به پاسخ این پرسش رادیو نوروز که آیا نظامی که استوار براساس انتخابات مردمی باشد با نظام اسلامی سازگار نیست؟ گفت:« شما انتخابات نگفتید، شما دمکراسی گفتید، دمکراسی از خود یک تعریف مستقل دارد و اسلام از خود تعریف مستقل دارد، ما گفتیم که نظام اسلامی میخواهیم و این که به چه قسم به این نظام میرسیم و این نظام چه قسم به میان میآید، همین موضوع سرمیز مذاکرات است و روی آن بحث میکنیم و می خواهیم سر آن یک توافق داشته باشیم.»
وی افزود:« ما میخواهیم مشکلات کنونی افغانستان از طریق گفتگو حل شود و ما در این باره صادقانه و مخلصانه پیش میرویم و خوشبین هستیم.»
داکتر نعیم هدف قرار گرفتن فعالان مدنی، اجتماعی و خبرنگاران را کار حلقاتی از درون حکومت میداند و میافزاید که این وضعیت از زمانی به وجود آمده که ارگ ریاست جمهوری مسوولیت تامین امنیت کابل را برعهده گرفته است.
وی مدعی است که این کار از سوی کسانی صورت میگیرد که منافع شان با حضور خارجیها در افغانستان گره خورده و میخواهند با راهاندازی این حالت به جهانیان وانمود کنند که وضعیت افغانستان مناسب نیست و باید خارجیها همچنان حضور داشته باشند.
سخنگوی هیات مذاکرهکنندهی طالبان در دوحه، در پاسخ به این پرسش رادیو نوروز به نقل از یک عضو هیات مذاکرهکنندهی جمهوری اسلام افغانستان که گویا اعضای هیات گفتگو کنندهی طالبان در قطر از روبرو شدن با زنان در بیرون از تالار جلسات فرار میکردند گفت:« تا جایی که خودم به جریان هستم؛ وقتی هر بانو با ما روبرو شده سلام کرده، ما برای شان سلام کردیم. حتا بعضی وقت ها ما خود ما به او سلام کردیم. ما اطلاع نداریم که کدام بانو بیرون برآمده باشد، پشت کسی دویده باشد و یا کسی پشت او دویده باشد. در اصل ما الحمد الله منحیث یک مسلمان و منحیث یک افغان، به همان ارزشها و اساسات دین مبارک خود و همان ارزشهای ملی ملتزم هستیم و در چوکات دین مبارک اسلام و در چوکات عنعنات ما هیچ مشکلی با ارزشها نداریم.»
آقای نعیم اختلافها میان سران طالبان در قطر را رد کرده میگوید که این گپ نو نیست و حد اقل در ده سال پیشین طالبان بارها ثابت کردند که متحد هستند. وی افزود:« این نوع ادعا ها نو نیست که ما بگوییم در حالت فعلی برآمده، این ادعاها از ابتدا و تقریبا 15 سال است که صورت میگیرد و گاهگاهی گفته می شد که اختلافات به حدی است که طالبان 15 یا 20 گروه هستند و اما عملا ثابت شد که اختلاف وجود ندارد. دیگر این نوع تبلیغات نو نیست و در این شکی نیست این نوع تبلیغات اساس ندارند و در ده سال گذشته به ثبوت رسیده و همه دیدند. مشخصا توافق بین طالبان و ایالات متحدهی امریکا نیز متحد بودن طالبان را اثبات کرد.»
این عضو گروه طالبان درقطر و سخنگوی این گروه ادعای یک عضو هیات مذاکرهکنندهی جمهوری اسلامی افغانستان که گفته بود یکی از دستآوردهای مرحلهی اول مذاکرات میان افغانی برای هیات دولت این بوده که جنگ افغانستان را با بحران مشروعیت مواجه کرد گفت:« نه خیر چنین چیزی واقعیت ندارد، جهان اسلام و علمای اسلام، وقتی که قوتهای خارجی به کشور ما آمدند آنها از هر طرف که بودند در این رابطه با ملت مجاهد افغانستان و طالبان هم نوا و هم صدا بودند.»
وی آنچه که حکومت آن را فتوای حرام دانستن جنگ افغانستان عنوان کرده و ادعا کرده که از علمای دینی اندونیزیا، قطر و برخی کشورهای دیگر دریافت کردند را فتوا نه بل سندهای میداند که بر اساس معلومات نادرست و یکطرفه به اتحادیههای اسلامی کشورهای یاد شده مطرح شده است.
نسخهی کامل گفتگو با داکتر محمد نعیم را از لینک زیر میتوانید ببینید: