آمریکا اعطای ویزا به زنان در معرض خطر افغان را بررسی می‌کند

به گفته مقامات آمریکایی، دولت بایدن در حال بررسی اعطای ویزای فوری به زنان در معرض خطر افغانستان است، از جمله زنان سیاست‌مدار، روزنامه‌نگار، و فعالانی که ممکن است هدف طالبان باشند.

در حالی که آمریکا مشغول تنظیم طرحی برای پناه‌دادن به هزاران شهروند افغان پس از خروج آمریکا است، گروه‌های حقوق بشری از وزارت خارجه آمریکا و کاخ سفید خواسته‌اند که با افزودن ۲۰۰۰ ویزا به این طرح، خصوصا برای تعدادی از زنان و حامیان زنان که در خطر هستند، موافقت کنند. این طرح فعلا شامل مترجمانی می‌شود که با نیروهای خارجی کار کرده‌اند.

یکی از مقامات گفت که دولت آمریکا نه فقط زنانِ تهدیدشده را، که همچنین مردان و زنان و اقلیت‌هایی که مشاغل پرخطر دارند را مد نظر دارد.

گروه‌های حقوق بشری از کاخ سفید و وزارت خارجه خواسته‌اند زنانی را که طی دو دهه اشغال آمریکا امتیازاتی به دست آورده‌اند، و همچنین حامیان و هواداران‌شان را در فهرست ویزای فوری قرار دهند.

ترِسا کاساله مدیر «فهرست مینا»، که از حضور زنان در دولت‌های سراسر جهان حمایت می‌کند، می‌گوید، «جان‌ها در خطرند و رهبرانِ زن به شدت هدف طالبان قرار گرفته و کشته می‌شوند. جان و امنیت آن‌ها هر روز تهدید می‌شود».

این گروه و دیگران توصیه می‌کنند که با ایجاد یک پروگرام فشرده در وزارت خارجه، این ویزاها در فهرست فوری اقامت برای افغان‌هایی که بیش از همه در خطر هستند قرار گیرد، و این‌که مقامات آمریکایی برای تامین امنیت این افراد به دیپلماسی فعال با کشورهای دیگر متوسل شوند.

کاخ سفید از اظهار نظر درباره تقاضای تامین ویزاهای بیشتر برای فعالان حقوق زنان خودداری کرد. با خروج نیروهای نظامی خارجی از کشور، تعدادی از زنان افغان شاغل در پلیس، رسانه‌ها، بخش عدلیه و بخش صحی افغانستان به قتل رسیده‌اند.

دیدبان حقوق بشر در آپریل گفته بود زنانی که در تلویزیون و رادیو ظاهر می‌شوند با تهدیدات ویژه‌ای روبه‌رو شده‌اند. «زنان خبرنگار نه‌فقط به‌خاطر خبرهایی که پوشش می‌دهند، که همچنین به‌خاطر مقاومت دربرابر هنجارهای اجتماعی ‌ــ‌ که اجازه نمی‌دهد زنان نقش عمومی داشته باشند و بیرون از خانه کار کنند ‌ــ‌ ممکن است هدف قرار بگیرند».

در دوره حکومت طالبان، زنان اجازه تحصیل یا کار نداشتند، و باید تمام بدن‌شان را می‌پوشاندند، و نمی‌توانستند بدون مردان محرم از خانه بیرون بروند، و هرگونه «مفسده» با شلاق و سنگسار مجازات می‌شد.