ناتو برای تامین زمینه آموزش قوای افغان با قطر مذاکره می‌کند

خبرگزاری رویترز به نقل از سه مقام ارشد غربی خبر داده است که مقامات ناتو به‌منظور تامین پایگاهی برای آموزش نیروهای ویژه افغان ‌ــ‌ که جزو تعهدات استراتژیک این سازمان پس از خروج نیروهای خارجی از افغانستان است ‌ــ‌ با مقامات قطر صحبت کرده‌اند.

بعد از دو دهه جنگ، نیروهای ۳۶ کشور که در «ماموریت حمایت قاطع» ناتو شرکت دارند، همگام با خروج نیروهای آمریکا از افغانستان در ۱۱ سپتامبر، از این کشور خارج خواهند شد.

یک مقام ارشد غربی که نخواست نامش فاش شود، در کابل گفت، «ما در حال گفتگو با قطر هستیم تا یک پایگاه آموزشی اختصاصی برای اعضای ارشد نیروهای افغان ایجاد کنیم».

آموزش و تجهیز نیروهای امنیتی افغان یکی از اجزای اصلی ماموریت حمایت قاطع است که با طالبان می‌جنگند. منبع امنیتی دیگری در واشنگتن گفت، «ما پیشنهاد دادیم، اما مقامات قطری هستند که باید تصمیم بگیرند می‌خواهند ناتو در خاک آن‌ها پایگاه آموزشی داشته باشد یا نه».

منبع سوم، که دیپلماتی در کابل است، می‌گوید درباره آوردن «اعضای نیروهای ویژه افغان به قطر برای حدود چهار تا شش هفته تعلیمات نظامی سخت» صحبت شده است.

دولت قطر و دفتر ارتباطات ناتو به سوالات درباره پیشنهاد استفاده از یک کشور خلیج‌فارس به‌عنوان پایگاهی برای تعلیم نیروهای افغان پاسخ ندادند. دولت افغانستان هم از اظهار نظر در این باره خودداری کرد.

تشدید درگیری

۲۵۰۰ نیروی آمریکایی در افغانستان باقی مانده است، اما حدود ۷۰۰۰ نیروی غیرآمریکایی هم هست که عمدتا از کشورهای ناتو هستند، ولی شامل استرالیا، نیوزیلند و گرجستان هم می‌شود. همزمان با خروج نهایی نیروهای خارجی، درگیری بین جنگجویان طالبان و نیروهای افغان در چندین ولایت تشدید شده است.

نیروهای امنیتی افغانستان شدیدا به حمایت و استخبارات و لوژستیکی ناتو وابسته‌اند، و طی هفته‌های اخیر، ترس از این‌که طالبان بر نیروهای امنیتی متزلزل افغانستان غلبه کنند بالا گرفته است، چون شبه‌نظامیان حملات بزرگی را آغاز کرده‌اند و برخی ولسوالی‌ها را اشغال کرده‌اند و پایگاه‌های نظامی را فتح کرده‌اند.

اوایل این ماه، دبیرکل ناتو، ینس استولتنبرگ گفت که ائتلاف «مشغول بررسی این موضوع بود که چگونه می‌توان برای نیروهای امنیتی افغان، خصوصا نیروهای ویژه، آموزش خارج از کشور فراهم کند».

قطر که در حوزه انرژی کشوری غنی است از سال ۲۰۱۳ میزبان دفتر سیاسی طالبان بوده است. در سال‌های اخیر، این‌جا تنها مکان شناخته‌شده‌ای بود که نمایندگان مجاز این گروه شورشی تندرو با مقامات آمریکایی، نمایندگان ناتو، گروه‌های حقوقی بین‌المللی و مقامات دولت افغانستان گفتگو می‌کردند.

دو منبع گفته‌اند که آمریکا، بریتانیا و ترکیه جزو کشورهایی از ناتو بودند که آمادگی اعزام نیرو برای تعلیم افغان‌ها در قطر را داشتند. سخنگوی طالبان گفت که این گروه از طرح ناتو برای تعلیم نیروهای افغانستان در قطر خبر نداشت.

ذبیح‌الله مجاهد یکی از سخنگویان طالبان گفت، «در مورد سربازان افغان که در خارج تعلیم نظامی دیده‌اند… اگر صلح برقرار شود شاید نیروهای مجرب برای خدمت به افغانستان استخدام شوند اما اگر بیایند و با ما و ملت‌شان بجنگند، آن‌وقت البته مورد اعتماد ما نخواهند بود».

دبیر کل ناتو می‌گوید ماموریت نظامی این سازمان در افغانستان به پایان رسیده است.

 پایان ماموریت ناتو، دوام حمایت از قوای افغان

آقای استولتنبرگ دیروز در یک کنفرانس خبری در حاشیه نشست وزرای دفاع  گفت که ماموریت نظامی ناتو در افغانستان به پایان رسیده، و پس از این، صرفا «حضور غیرنظامی» خواهد داشت. اما آقای استولتنبرگ، تاکید کرد که با این‌حال ناتو به حمایت از نیروهای نظامی افغانستان ادامه خواهد داد.   دبیر ناتو همچنان. گفت که کمک‌های ناتو به افغانستان، پس از این افزایش خواهد یافت.

استولتنبرگ، با اشاره به اینکه ناتو از تهدیدات احتمالی پس از خروج آگاه است، گفت که با ترکیه در مورد حفاظت از امنیت میدان هوایی بین‌المللی کابل در حال مذاکره است. دبیر ناتو میدان هوایی کابل را برای ادامه‌ی کمک‌ها، و رفت و آمد دیپلوماتان، موقعیتی مهم دانست.

از سوی دیگر، رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه دیروز هنگام عزیمت به بروکسل، گفت، ترکیه یگانه کشور قابل اعتماد است که بعد از خروج نیروهای بین‌المللی از افغانستان می‌تواند نقشی مهم درصلح و ثبات دراین کشور بازی کند.

خروج نیروهای نظامی آمریکا و متحدان ناتو از ابتدای ماه می شروع شده و آقای بایدن گفته بود که تا قبل از یازدهم سپتامبر کامل خواهد شد. خروج نیروهای خارجی به نگرانی‌ها میان سیاست‌مدارن و شهروندان افغانستان دامن زده است.