نقاش‌ دختر جهانی کابل

شمسیه حسنی، یکی از اعضای گروه نقاشی گالری شمامه در کابل بود، بر خلاف بقیه، نقاشی هایش ترکیبی بود، طرحی از یک زن روسری به سر با چشم‌هایی بسته و مژگانی بلند، روی عکس ها، روی تصویرهای قبلی و بالاخره در ظهوهرایی غیر منتظره. بعد‌ها گروهی به نام نقاشان معاصر ساخته شد اما شمسیه، راه مستقل خودش را در نقاشی می‌پیمود، با همین راه شروع کرد به نقاشی بر دیوارهای مخروبه و ویرانه‌های بعد از جنگ در  کابل. بعد به نقاشی های سه‌بعدی گرافیتی رسید. در وسط خیابان برکه‌یی آبی که همان دختر روسری به سر از آن دست بلند کرده است، یا وسط پیاده‌رو نقاشی، یک بریده‌گی بود که فکر می‌کردی زمین بریده شده و خیلی از ساختمان‌ها در آن شهر زیر زمینی سر کشیده اند. کارهای هنری گرافیتی شمسیه به افغانستان محدود نماند، به شهر های مختلف دنیا برای کشیدن نقاشی دیواری دعوت شد با همان شیوۀ خاص خودش، چیزی بین تصویرگری کتاب و نقاشی ترکیبی. زنی بی‌ دهان و چشم‌بسته با تیری در تعقیب و گیتاری در زمینه و پس زمینه‌یی از رنگ‌های ریخته، گاهی این رنگ‌ها آبی ست، گاهی سیاه و گاهی خونین. اما تازه ترین کار او، شرکت در پروژه گالری سکورا ست، با نقاشي روی اسكناس 1 $ دالری و ۱۰ یورویی.

گالری سكورا در فرانسه، اسكناس هاي «يك دالری و پنجصد فرانك فرانسه» را به هنرمندان كشور هاي مختلف فرستاده بود تا هنرمندان روی این اسكناس‌ها اثر هنری خلق كنند و دوباره به گالری سكورا بفرستند. اين اسكناس هاي نقاشی شده (توسط١٣٣ هنرمند) در تاريخ ٨ سپتمبر ٢٠٢٠ در گالری سكورا به نمايش گذاشته  می‌شوند. نقاشی‌های شمسیه روی این اسکناس‌ها، فوق العاده خلاقانه ست، همان زن همیشه‌گی نقاشی‌هایش در میان پول ایستاده و پول چون پرده‌یی است که از دو طرف کشیده شده و راه آسمان آبی را گرفته است، اما آن سوی پرده به جای آسمان آبی، ویرانی جنگ و تانک و وحشت است.

روی اسکناس قبلا هم خیلی کار شده ست در همین پروژه، بعضی نقاشان، جای عکس اسکناس را با شخصیت های مختلف از قبیل داوینچی یا یک جمجمه یا چیزهای دیگر عوض کرده اند، کسانی نقاشی های کلاسیک را بر روی پول بازسازی کرده اند و کسانی عکس‌های حیوانات و طبیعت را به جای شخصیت سیاسی کشور گذاشته اند. ماری رولان یک نقاش سوریال قبلا روی اسکناس های یورو، نقاشی ساعت های ذوب شده سالوادور دالی را کشیده بود، یا مثلا نقاشی معروف سیب ماتیس را.

سالها قبل هم اثر هنری از اندی وارهول که «اسکناس یک دلاری» (مدرک نقره‌ای) نام دارد، به قیمت هنگفت ۲۸ میلیون دالر در حراجی آثار معاصر «ساتبی» لندن خریداری شده بود. این استاد «پاپ آرت» آمریکا این تابلو را در سال ۱۹۶۲ خلق کرد،  این نقاشی استعاره‌‌یی بزرگ برای وضعیت اقتصادی هنر معاصر به حساب می‌آید و به همین دلیل با استقبال فراوانی مواجه شد. اندی وارهول، به گزارش گاردین،  با مجموعه «اسکناس‌های دلار» اشاره‌ای صریح به نظام سرمایه‌داری آمریکا داشته اما «اسکناس یک دلاری» تنها اثر این مجموعه است که تماما با دست نقاشی شده و کار چاپی در آن انجام نشده است. نقاشي های شمسیه حسنی هم، با همین تم اعتراض همراه است. نقاشی هایی تلخ و هشدار دهنده که با استفاده از فرصتی جهانی می خواهد فریاد مردم افغانستان را به گوش دنیا برساند.