پارلمان: هزینه خروج غیر مسوولانه بالاتر از ۱۱ سپتامبر خواهد بود

کمیسیون امور بین‌المللی مجلس نماینده‌گان، مبارزه با ترورزیم را به عنوان تهدید مشترک،‌ افغانستان، منطقه و جهان می‌داند و می‌گوید که هر نوع اقدام شتاب‌زده و نسنجیده بار دیگر افغانستان را به لانه‌های تروریزم تبدیل و امنیت بین‌المللی را با تهدیدات جدی روبرو خواهد ساخت.

این کمیسیون با نشر اعلامیه‌ای امروز (سه‌شنبه، چهاردهم ثور) در رابطه به صلح و خواست مردم افغانستان گفت: «خروج نیروهای خارجی از افغانستان باید مسوولانه و با در نظر داشت شرایط امنیتی و وضعیت عمومی افغانستان صورت گیرد. در حالی که هنوز هم گروپ‌های مختلف تروریستی از کشورهای مختلف در افغانستان حضور دارند، خروج غیر مسوولانه و بدون ایجاد مکانیزم امنیتی بدیل تاوان جبران ناپذیری را متوجه امنیت بین‌المللی خواهد کرد. بی‌پروایی در این مورد با خسارت‌های مالی و جانی جبران‌ناپذیر و بیشتر از حادثه یازدهم سپتامبر ۲۰۰۱ را به هم‌راه خواهد داشت.»

براساس اطلاعات نهادهای امنیتی، هزینه جانی و مالی حضور ۲۰ ساله نظامی و امنیتی امریکا در افغانستان رقم درشت است. طی این سال‌ها بالغ بر ۲۳۰۰ نظامی زن و مرد امریکایی کشته و بیش از ۲۰ هزار نفر زخمی شده‌اند. همین‌طور نزدیک شصت هزار نیروی امنیتی افغان کشته و دو برابر آن زخم برداشته است.

هزینه مالی این حضور نیز نزدیک به یک تریلیون دالر گفته شده است.

خروج غیر مسوولانه و بدون ایجاد مکانیزم امنیتی بدیل تاوان جبران ناپذیری را متوجه امنیت بین‌المللی خواهد کرد.

این کمیسیون در حالی به خروج مسوولانه نیروهای خارجی از کشور تاکید می‌کند که روند خروج نظامیان امریکایی و ناتو از افغانستان در اول ماه روان میلادی آغاز شد. امریکا گفته است که تمامی نیروهای خود را از افغانستان تا ۱۱ سپتامبر سال روان میلادی بیرون می‌کند و پایگاه‌های آنان را به نیروهای امنیتی افغان تحویل می‌کنند.

با این حال، کمیسیون بین‌المللی مجلس نماینده‌گان از دولت امریکا خواسته است که مطابق موافقت‌نامه امنیتی و معاهده استراتژیک میان امریکا و دولت افغانستان باید تعهدات حمایه‌ای خود از دولت و مردم افغانستان را در عرصه‌های امنیتی، سیاسی و اقتصادی به گونه‌ی جدی انجام دهد.

این کمیسیون تصریح کرده است که مبارزه مشترک با تروریزم بخش مهمی از این تعهدات است که باید مورد توجه جدی قرار بگیرد و مکانیزم اجرایی موثر برای اجرای این تعهدات نیز تعریف و تدوین گردد.

در همین حال امریکا نیز گفته است که در بخش‌های مختلف در سال‌های آینده هم دولت افغانستان را حمایت خواهد کرد. وزیر خارجه آلمان نیز در دیدار با مقام‌های افغان گفته است که کمک‌های این کشور در بخش‌های نظامی و کمک‌های بشردوستانه به افغانستان ادامه خواهد داشت.

کمیسیون امور بین‌المللی پارلمان افغانستان می‌گوید طالبان رابطه خود با گروه‌های تروریستی را قطع نکرده است.

کمیسیون امور بین‌المللی مجلس نماینده‌گان از دولت افغانستان نیز خواسته است که روی ایجاد اجماع ملی و وفاق سیاسی در حوزه سیاست داخلی و تعقیب دیپلماسی فعال و هم‌گرایانه با هدف گسترش و تحکیم روابط دوستانه و همکاری با کشورهای منطقه و جهان و جلوگیری از تبدیل شدن افغانستان به عرصه رقابت‌های منفی خارجی و جنگ‌های نیابتی توجه مسوولانه و جدی کند.

در اعلامیه این کمیسیون از حکومت و شورای عالی مصالحه ملی خواسته شده است که مذاکرات صلح را به صورت یک‌پارچه و متحد،‌ مدیریت و رهبری کند. نبود اجماع واحد در رابطه به صلح افغانستان در میان مقام‌های بلندپایه‌ی حکومتی یکی از نگرانی‌های جدی مردم و مجلس نماینده‌گان است.

کمیسیون امور بین‌المللی مجلس نماینده‌گان در ادامه اعلامیه خود هم‌چنان خاطرنشان ساخته است که طالبان هیچ‌گونه آماده‌گی‌ای برای گفتگوی سازنده ندارد،‌ بل خشونت‌ها را تشدید کرده است.

این کمیسیون هم‌چنان ادعا کرده است که طالبان رابطه خود با گروه‌های تروریستی را قطع نکرده است. در حالی که مطابق با توافق دوحه میان دولت امریکا و طالبان، جانب طالبان تعهد کرده بود که رابطه خود را با گروه‌های تروریستی قطع می‌کند، خشونت‌ها را کاهش می‌دهد و وارد گفتگوی سازنده و معنا‌دار با دولت افغانستان می‌شود.

کمیسیون امور بین‌المللی مجلس نماینده‌گان در حالی این خواست‌ها را مطرح می‌کند که هنوز سرنوشت جنگ و صلح افغانستان روشن نیست. مذاکرات صلح میان افغانان در دوحه از چندین ماه به این‌سو به رکود رفته است.

نشست استانبول در رابطه به صلح افغانستان که اکنون رأی‌زنی‌های در مورد زمان برگزاری و نتایج برآمده از آن جریان دارد، نیز روشن نیست که تا چه اندازه مشکل چهل ساله‌ جنگ افغانستان را حل می‌تواند. این نشست قرار است با حضور نماینده‌گان دولت افغانستان، امریکا،‌ قطر و گروه طالبان پس از ماه رمضان در ترکیه برگزار شود.