انتخابات ریاست جمهوری ایران، دیروز ۲۸ جوزا برگزار شد و تا ساعت دو بامداد روز شنبه ادامه داشت. هشت ساعت پس از انتخابات، نتیجه انتخابات اعلام، و ابراهیم رئیسی به عنوان پیروز انتخابات ۱۴۰۰ معرفی شد. ابراهیم رئیسی پیش از این در سال ۱۳۹۷ از سوی رهبر ایران به عنوان رئیس قوهی قضائیهی توظیف شد. همینطور او در انتخابات ۱۳۹۶ شرکت کرده بود، اما نتوانست در مقابل حسن روحانی، رای پیروزی را از آن خود کند.
در این برنامه به بررسی انتخابات ایران و سیاستهای ابراهیم رئیسی در بعد داخلی و خارجی پرداخته شده است. همینطور به این سوال پرداخته شده که سیاستهای رییس جمهور جدید ایران در سطح داخلی و خارجی چیست؟ آیا تغییر رییس جمهور ایران از اصلاحطلبان به اصولگرایان، باعث تغییر چشمگیر در سیاست خارجی ایران خواهد شد؟ بازگشت ایران به برجام چه تاثیری بر سیاست خارجی ایران در قبال افغانستان خواهد داشت؟
در این برنامه فریدون آژوند، روزنامهنگار به پاسخ سوالات فوق پرداخته است.
آقای آژند ابتدا به این مساله پرداخت که روند ردصلاحیتها به گونهای بود که موفقیت ابراهیم رئیسی به خوبی قابل پیشبینی بود. آقای آژند اشاره کرد که نمیتوان انتخابات ۱۴۰۰ را مانند انتخابات ۱۳۸۸، انتخاباتی مهندسی شده نامید، چرا که در آرا تغییر نیامده است، بلکه روند انتخابات از ابتدا با حذف رقبای مهم رئیسی به گونهای برنامهریزی شد که موفقیت او، تضمین شود.
در ادامه فریدون آژند به این مساله اشاره کرد که با توجه به اینکه هستهی اصلی سیاستهای کلان در بیت رهبری ایران تعیین میشود، بر این باور تاکید کرد که تغییر رئیس جمهور ایران نمیتواند تغییر مهمی در سیاستهای داخلی و خارجی ایران بیاورد.
فریدون آژند در پاسخ به این سوال که بازگشت ایران به برجام چه تاثیری در سیاست منطقهای ایران خواهد داشت، گفت که «یکی از تغییرات احتمالی این است که ایران برای تداوم رابطهی مناسب با غرب، از سیاست آمریکا در قبال افغانستان حمایت خواهد کرد» همینطور آقای آژند با این استدلال که بنابر برخی گزارشها طالبان با داعش وارد تعامل شدهاند، چنین نتیجهگیری کرد که حمایت ایران از طالبان، کاهش پیدا خواهد کرد.