همزمان با آمادگی خروج ایالات متحده از افغانستان، فرماندههان نظامی این کشور در پی جایگزینهایی برای استقرار نیروها، هواپیماهای بدون سرنشین، بمبافکنها و توپخانۀ خود هستند تا به دولت افغانستان اطمینان دهند که شورشیان طالب و افراطیان دیگر را زیر نظر دارند.
دولت ایالات متحده و مقامات نظامی و فرماندههای کشتیهای نظامی این کشور گفتند: گزینههایشان برای استقرار موارد گفته شده، شامل کشورهای نزدیک افغانستان و امارات متحدۀ خلیج عربی میشود.
سیاستگذاران ارتش ایالات متحده به دنبال گزینههایی هستند تا بتوانند پس از خروج نیروهای آن کشور و متحدانش در ماههای آتی از افغانستان، نیروها و تجهیزات خود را در آسیای مرکزی و خاورمیانه حفظ کنند.
بر اساس گفتههای مقامات دولت بایدن و مقامات نظامی این کشور، ازبکستان و تاجیکستان اولویت آنها است. این کشورها با افغانستان مرز مشترک دارند و نیروهای ایالات متحده را قادر میسازند تا نسبت به هر تهدیدی واکنش سریع نشان دهند.
این مقامات میگویند: نفوذ نظامی عمیق روسیه در منطقه و نیروهای نظامی در حال رشد چین و تنش آنها با واشنگتن، نقشۀ ایالات متحده برای استقرار در آسیای مرکزی را به چالش کشانده است.
ازبکستان با پروژۀ راهآهنی که کشورهای محصور به خشکی را از طریق مزار شریفِ افغانستان به پاکستان وصل میکند در حال برداشتن گامهای استوار در روابط خود با کشورهای دیگر است و برای تأمین امنیت آن نیازمند ثبات منطقه است.
پائول استرانسکی، عضو ارشد برنامۀ روسیه و اوراسیای مرکز کارنگی گفت: کشورهای آسیای مرکزی نیز به دنبال سهم خود هستند و میخواهند سیاست خارجی چندمحوری داشته باشند؛ بنابراین دوست ندارند ایالات متحده بلا تکلیف رهایشان کند.