دوسیه اسناد محرمانه وزارت دفاع بریتانیا: افغانستان خطرناک‌تر شده است

اخیرا فردی عادی در یک ایستگاه بس در کنت بریتانیا، دوسیه محرمانه متعلق به وزارت دفاع بریتانیا را پیدا کرد که حاوی ۵۰ صفحه معلومات محرمانه درباره تهدید روس‌ها علیه ناوشکن اچ‌ام‌اس دیفندر پیش از سفر تحریک‌آمیزش به دریای سیاه و برنامه‌های نظامی بریتانیا برای افغانستان است.

در این دوسیه که مبدأ آن دفتر یک مقام ارشد در وزارت دفاع است، ایمیل‌ها و اسلایدهای پاورپوینت وجود داشت و صبح سه‌شنبه یک روز پیش از بحران دریای سیاه، فردی عادی آن را به بی‌بی‌سی داد.

یکی از اسناد داخل دوسیه نشان می‌دهد که به‌منظور نمایش حمایت از اوکراین، و به‌رغم انتظار پاسخ نظامی از سوی روسیه، به ناوشکنِ تیپِ ۴۵ متعلق به نیروی دریایی سلطنتی دستور داده شد بهسمت  آب‌های ساحلی منطقه مورد مناقشه کریمه که روسیه ضمیمهٔ خود کرده، حرکت کند.

روز چهارشنبه وقتی ناوشکن بریتانیایی به ۱۲ مایلی ساحل رسید، بیش از ۲۰ جنگنده سو-۲۴ و دو کشتی گارد ساحلی آن را تعقیب کردند. وزارت دفاع روسیه گفت یک ناوِ گشتی، گلوله‌های هشدار شلیک کرد و یک هواپیمای جت بمب‌هایی را در مسیر ناوشکن انداخت، اما دولت بریتانیا این گزارش را رد کرد و شلیک گلوله‌های هشدار را تکذیب کرد.

از تهدید روس‌ها علیه ناوشکن اچ‌ام‌اس دیفندر در این دوسیه بحث شده است.

ادامه حضور نظامی بریتانیا در افغانستان و هشدار نسبت به تلفات جانی

بنا به این گزارش، در سند دیگری که در دوسیهٔ یافت‌شده در ایستگاه بس در کنت وجود داشت، نقشه بریتانیا برای حضور نظامی احتمالی در افغانستان بعد از پایان ماموریت آمریکا و ناتو در این کشور به تفصیل بیان شده است ‌ــ‌ اما در آن اذعان شده که چنین حضوری احتمالا منجر به تلفاتی برای بریتانیا خواهد شد.

بنا به گزارش، مُهرِ «محرمانه: فقط در بریتانیا» روی این سند خورده و گیرنده آن منشی خصوصیِ بن والاس وزیر دفاع بریتانیاست؛ این سند درباره درخواست کمک آمریکا از بریتانیا در حوزه‌های به‌خصوص متعددی بحث می‌کند، و به این پرسش می‌پردازد که آیا بعد از خروج نیروها، هیچ نیروی ویژه‌ای در افغانستان خواهد ماند.

همزمان با وخامت اوضاع امنیتی در افغانستان، این سند هشدار می‌دهد که: «هرگونه حضور بریتانیا در افغانستان که دوام‌دار باشد… در معرض تهدید شبکه پیچیده‌ای از بازیگران است» و می‌افزاید، «گزینه خروج کاملا به قوت خود باقی‌ست».

این سند هشدار می‌دهد که افغانستان جای خطرناک‌تری شده و کاهش حضور نیروهای ناتو «فضایی را که قبلا ما (و آمریکا) در این کشور از آن بهره‌مند بودیم، وخیم کرده است».

گرچه از زمان توفق آمریکا و طالبان در فوریه ۲۰۲۰، عده‌ای از بریتانیایی‌ها در افغانستان کشته شده‌اند، این سند اکیدا هشدار می‌دهد که «بعید است این شرایط در همین سطح باقی بماند».

بنا به گزارش بی‌بی‌سی، دوسیه مذکور همچنین حاوی سندی‌ست که برای حضور نظامی بریتانیا در افغانستان بعد از پایان عملیات ناتو، توصیه‌های فوق‌العاده حساسی را مطرح می‌کند.

مقامات بریتانیایی معتقدند حضور نظامی بریتانیا در افغانستان پس از خروج آمریکا و ناتو تلفات جانی برای بریتانیا به بار خواهد آورد، و در نهایت، شاید خروج بهترین انتخابِ بریتانیا باشد.

ارتش آمریکا بیش از نیمی از روند خروج از افغانستان را گذرانده و تا چند هفته دیگر خروجش را کامل می‌کند. بنا به گفته مقامات، احتمالا بین ۶۰۰ تا ۷۰۰ نیروی آمریکایی برای تامین امنیت دیپلمات‌ها باقی خواهند ماند.

پرزیدنت جو بایدن در ماه آپریل اعلام کرد که تا سالگرد حملات ۱۱ سپتامبر، نیروهای آمریکایی از افغانستان خارج خواهند شد. و مقامات آمریکایی صراحتا گفته‌اند که رئیس‌جمهور آمریکا خروج را متوقف نخواهد کرد. همچنین بعید است او هرگونه حمایت نظامی آمریکا را برای کابل (غیر از مشورت، استخبارات، و نگهداری هواپیماها) به‌منظور توقف پیشروی‌های طالبان قبول کند.

به این ترتیب، مطابق آن‌چه از دوسیه محرمانه وزارت دفاع به دست آمده، مقامات بریتانیایی معتقدند حضور نظامی بریتانیا در افغانستان پس از خروج آمریکا و ناتو، تهدیداتی برای بریتانیا در پی خواهد داشت و تلفات جانی به بار خواهد آورد، و در نهایت، شاید خروج بهترین انتخابِ بریتانیا باشد.

براساس این اسناد، اوضاع افغانستان اصلا شبیه چند سال گذشته نیست و حالا این کشور جای خطرناک‌تری است. این بدان معناست که با احتمال افزایش تلفات بریتانیا، مقامات این کشور برای حضور‌ در افغانستان با تصمیمات دشواری روبه‌رو هستند.