دولت انتقالی سودان با جدایی دین از سیاست موافقت کرده و به 30 سال حاکمیت اسلامی پایان میدهد. این توافق کمتر از یک هفته پس از این حاصل شد که دولت سودان شروع به مذاکرۀ صلح با شورشیان کرد.
عبدالله حمدوک، نخستوزیر سودان و عبدالعزیز الهیلو، یکی از رهبران جنبش آزادیبخش مردم سودان – گروه شورشیان شمال – در آدیسآبابا، پایتخت اتیوپی بیانیهای را امضا کردند و بر اصل جدایی دین از سیاست به توافق رسیدند.
تجربه نشان داده است که برای سودان تبدیلشدن به کشوری دموکرات که در آن حقوق تمام شهروندان حفظ شود، از طریق جدایی دین از سیاست و حق آزادی رأی تمام افراد امکانپذیر است.
این توافق کمتر از یک هفته پس از آن حاصل شد که دولت سودان شروع به مذاکره با نیروهای شورشی کرد. اکنون امید میرود که جنگ خاتمه یابد؛ جنگی که دارفور و بخشهای دیگر تحت تسلط عمر البشیر، دیکتاتور برکنارشده را ویران کرده است.
جناح بزرگتری از این دو جناح در جنبش آزادیبخش مردم سودان – گروه شورشیان شمال – که در مرزهای سودان با نظامیان این کشور جنگیده است، از امضای هر توافقنامهای که منجر به نظامی سکولار نشود، سر باز زده است.
سودان در حال سر برآوردن از انزوایی بینالمللی است. انزوایی که به سرعت پس از آن آغاز شد که بشیر در سال 1989 قدرت را به دست گرفت و به اجرای تفسیر تندروانهای از قوانین اسلامی پرداخت. بشیر فکر میکرد کشورش میتواند با این نوع تفسیر در جهان اسلام پیشتاز باشد.
اما از آن پس القاعده و ایلیچ رامیرز سانچز، معروف به کارلوس شغال – آدمکش، مزدور جنگی حرفهای مارکسیست – به آن کشور راه یافتند، ایالات متحده در سال 1993 سودان را حامی تروریست نامید و پس از آن تا سال 2017 تحریمهایی بر آن کشور وضع کرد.