زنان پاکستانی کماکان به گروه‌های شبه‌نظامی در افغانستان می‌پیوندند

مطابق سندی که خبرگزاری جنوب آسیا یا «ساوث ایشیا پرس» به آن دست یافته، سفارت پاکستان در افغانستان طی نامه‌ای به وزیر خارجهٔ این کشور، به ۲۴ زن پاکستانی اشاره کرده که به‌خاطر پیوندشان با داعش خراسان، همراه با فرزندان خود در افغانستان زندانی هستند.

این خبرگزاری می‌گوید توانسته با یک عضو خانوادهٔ زنانی که در این لیست بودند صحبت کند، و او تایید کرده که دخترش بیش از یک سال است که در زندان به سر می‌برد. یکی از فامیل‌هایش می‌گوید او در خانه با شوهرش مشکلاتی داشته است، و دوستش از یک مدرسه علمیه او را استخدام کرد و به افغانستان برد.

سند مذکور نشان می‌دهد که چه تعداد از این زنان پاکستانی مادر هستند و با فرزندان‌شان زندگی می‌کنند. همچنین برخی از آن‌ها شوهران پاکستانی‌ای دارند که به جرم فعالیت‌های شبه‌نظامی در بخش‌های مختلف افغانستان زندانی هستند. بعضی از این زنان، دورهٔ زندان‌شان را سپری کرده‌اند اما هنوز آزاد نشده‌اند.

سفارت پاکستان در افغانستان در این سند تایید کرده که ۲۴ زن پاکستانی ابه‌خاطر پیوندشان با داعش خراسان در زندان پل‌چرخی به سر می‌برند.

دولت پاکستان به‌طور رسمی می‌گوید که گروه داعش در این کشور فعال نیست، و این‌که اجازه نمی‌دهند افراد برای پیوستن به گروه‌های شبه‌نظامی به افغانستان بروند. اما سند مذکور کاملا خلاف این ادعا را نشان می‌دهد.

پیوستن زنان پاکستانی به گروه‌های شبه‌نظامی در افغانستان یا جاهای دیگر منطقه، بخشی از یک روند کلی‌تر است که طی چند سال گذشته وجود داشته است، و زنان متعددی در پاکستان به گروه‌های افراطی پیوسته و این کشور را ترک کرده‌اند. بسیاری از این زنان در موسسات شناخته‌شده تحصیل کرده بودند و در مناطق شهری کشور زندگی می‌کنند. این زنانِ جوان از ایدئولوژی داعش الهام می‌گیرند و از طریق مدارس مذهبی به گروه‌های افراطی می‌پیوندند.

در سال ۲۰۱۷ پلیس پاکستان و آژانس‌های استخباراتی فاش کردند که چگونه زنان حیدرآباد سِند به گروه یادشده پیوسته‌اند، و برای اولین بار رسما اذعان کردند که زنان پاکستانی برای داعش به خدمت گرفته شده‌اند. نورین جبار لغاری، دانشجوی پاکستانی در صفحات خود در شبکه‌های اجتماعی، دیدگاه‌های مذهبی فوق‌العاده افراطی را منتشر می‌کرد، و معلوم شد که مدارس مذهبی گروه‌های اسلام‌گرا با فعالیت در نهادهای آموزشی جنوب پاکستان، دانشجوها را جذب می‌کنند.

با توجه به این‌که آمریکا و متحدانش در همین سپتامبر کاملا از افغانستان خارج خواهند شد، روند پیوستن افراد به گروه‌های شبه‌نظامی رو به افزایش است. مطابق گزارش دویچه‌وله آلمان، گروه‌های شبه‌نظامی، گردآوری کمک‌های مالی و تامین مالی برای استخدام افراد را گسترش داده‌اند، و همزمان مقامات دولتی پاکستان هم چشم خود را بسته‌اند.

یک نمایندهٔ سابق پارلمان پاکستان به دویچه‌وله آلمان گفت طالبان در حال سربازگیری از داخل پاکستان بوده است، و اگر به روستاها و مناطق بلوچستان سر بروید، می‌بینید که برای پاکستانی‌هایی که در جنگ برای طالبان در افغانستان کشته شده‌اند، علنا عزاداری برگزار می‌شود.

پاکستان طی نیم قرن گذشته، جنبش‌های اسلام‌گرا را در افغانستان و نواحی شمالی کشور تقویت کرده است تا با احساسات ملی‌گرایانه در میان پشتون‌های این منطقه مقابله کند. برای جنبش‌های مسلحانه در افغانستان، پاکستان پیوسته منبع تامین سربازان جدید بوده است و این روند امروز هم ادامه دارد، چون مقامات دولتی در فکر پیشبرد منافع خود هستند.