در نهم جون ماه جاری میلادی رسانههای هندی از ایجاد کانالهای ارتباطی میان رهبران طالبان و مقامات هندی خبر دادند. به نقل از هندوستان تایمز، مقامات هندی تلاش داشتند تا کانالهایی ارتباطی با شاخههایی که چندان با پاکستان نزدیک نباشند، برقرار کنند.
دیروز اما رسانههای هندی گزارش دادند که مقامات هندی، با رهبران طالبان در دوحه ملاقات کردهاند. هندوستان تایمز به نقل از مطلق بن ماجد القحطانی، نمایندهي ویژهي وزیر خارجهی قطر در امور حل منازعات، گزارش داده است که در بیست و دوم جون مقامات پاکستانی با رهبران طالبان در دوحه ملاقات کردهاند.
ملاقات مقامات هندی با رهبران طالبان از سوی برخی رسانههای هندی به عنوان (تغییر بزرگ) در سیاست خارجی هند در قبال طالبان انگاشته شده است. در بیست سال پسین و همینطور در زمان حاکمیت طالبان، هند همواره مخالف گروه طالبان بوده و آنان را گروهی تروریست میدانسته است. اما حالا ملاقات مقامات هندی و رهبران طالبان، این احتمال را ایجاد کرده است که شاید هند، نگاه خود به طالبان را تغییر داده باشد.
در این برنامه، با حضور مصطفی مدثر، کارشناس روابط بینالملل و استاد دانشگاه، به بررسی این سوال پرداخته شده که ملاقات مقامات هندی با طالبان چه معنا و پیامی میتواند داشته باشد؟ آیا رویکرد هند به طالبان تغییر کرده است؟ آیا هند با طالبان به توافق خواهد رسید؟
آقای مدثر در ابتدا با اشاره به اینکه هند در سه ماه اخیر در پی ایجاد ارتباط با طالبان بوده است، به این مساله پرداخت که این ملاقات نمیتواند یک تغییر در رویکرد هند به طالبان تلقی شود، بلکه تنها به این معنی است که هند بنابر مجبوریت و از آن جهت که طالبان را به عنوان یک واقعیت در آیندهی افغانستان پذیرفته است، مجبور شده تا با آنان وارد گفتگو شود. آقای مدثر گفت نمیتوان از یک ملاقات، چنین برداشت کرد که رویکرد طالبان تغییر کرده است.
مصطفی مدثر همینطور ملاقات مقامات هندی و طالبان را به معنای یک شکست برای دیپلوماسی افغانستان دانست. آقای مدثر بر این باور بود که گفتگوی مقامات هندی و طالبان به این معنی است که دستگاه سیاست خارجی افغانستان نتوانسته است کشورهای منطقه را با خود همراه ساخته و اجماعی منطقهای بسازد، به همین جهت است که حتی هند که همواره مخالف طالبان بود، حالا مجبور شده است از کانال غیر دولت افغانستان، با طالبان وارد گفتگو شود.
آقای مدثر در پایان به نقش هند در روند صلح پرداخت. به باور این کارشناس روابط بینالملل، آنچه در صلح و جنگ افغانستان نقش تعیین کننده دارد، میدانهای جنگ است. هر طرفی که در میدان جنگ دست بالاتری داشته باشد، از سوی کشورهای منطقه جدیتر گرفته میشود.
Notice: Undefined offset: 0 in /home/radionowrrr/public_html/wp-content/themes/nrfaizi/single.php on line 336
Notice: Trying to get property 'term_id' of non-object in /home/radionowrrr/public_html/wp-content/themes/nrfaizi/single.php on line 336