امرالله صالح معاون اول ریاست جمهوری افغانستان اخیرا گفته است که فعالیت سیاسی و تبلیغاتی حزبالتحریر ممنوع است. او قبلا هم با متهم کردن حزب التحریر به تروریسم گفته بود:« حزبالتحریر مکتب ابتدایی تروریسم است.» حزب التحریر جریان سیاسی-دینی است که از چند سال بدینسو در کشور سر و صداهای زیادی را برپا کرده است و دست به فعالیتهای غیرقانونی و سربازگیری میزند. از دیدگاه حکومت این حزب از جریانهای ضد دولت است که در برابر نظام جمهوری، شهروندان کشور و به خصوص جوانان دانشگاهی و مدرسههای دینی را تحریک میکند.
آنچه که تا کنون در هرات دیده شده، سرشاخهها و اعضای این حزب، جلسههای شان را عموما به صورت پنهانی برگزار میکنند و از طریق رسانههای انترنیتی به نشر و پخش مطالب مرتبط با ایدیولوژی خود میپردازد. سرشاخهها و رهبری این حزب در هرات و سایر ولایتهای افغانستان، بیشتر جوانان دانشگاهی را هدف قرار داده و با شعار (احیای خلافت) در شبکههای اجتماعی دست به فعالیت میزنند؛ فعالیتی که از دید حکومت و دولت افغانستان، هنوز غیرقانونی است. احمدالله رحمانی، دانشجوی رشتۀ خبرنگاری دانشگاه هرات که خود را عضو حزبالتحریر میخواند، در گفتوگو با رادیو نوروز نظام جمهوری را ایدهی غربیها دانسته و آن را از دیدگاه اسلام مردود اعلام میکند. او که حاضر نشد به صورت رو در رو با گزارشگر رادیو نوروز مصاحبه کند، در پیامی کتبی با ابراز نظرش پیرامون حزبالتحریر، احیای خلافت اسلامی را تنها راه برون رفت از مشکلات کنونی کشور میداند.
رحمانی در صفحه فیسبوک رسمیاش نوشته: «پیروان ناخلف امام ابوحنیفه و امام شافعی! مذهب و طریقت اسلامی دل بخواه نیست که از آن امورات مانند وضو و غسل را پیروی نموده و بر اصول اساسیاش دست رد بزنید. خلافت را برپا کنید.» یافتهها و شواهد نشان میدهد که حزبالتحریر، با روشهای نرم و از طریق گفتگوی حضوری با جامعۀ مورد هدفش، در حال متقاعد کردن این قشر جامعه برای پیوستن به حزبالتحریر و سربازگیری است. دولت اما نگاه مخالف به جریان حزبالتحریر دارد و آن را جزو گروههایی میداند که در لیست سیاه قرار دارند.
دکترعبدالله عبدالله، در سال 2015 ، در نشست عمومی کابینه اعلام کرده بود که حزبالتحریر شبکه غیر نظامی تروریستی است و به طور گسترده فعالیت میکند. آقای عبدالله، با تاکید بر تروریستی خواندن حزب التحریر گفته بود که این حزب، نسل جوان و مردم را به طرف فعالیت¬های تروریستی تشویق می¬کند. وی به این نظر است که حزب¬التحریر؛ حزب سیاسی نیست بلکه سازمان مربوط به سازمانهای تروریستی است. امرالله صالح، معاون اول ریاست جمهوری در دومین جلسۀ میثاق امنیتی در مرکز کشور، حزبالتحریر را حزب نه، بلکه مکتب ابتدایی تروریسم خواند. وی گفته بود که آن عده از اعضای این حزب که علیه دولت افغانستان تبلیغ میکنند، باید بازداشت شوند. نه تنها دولت که حتی برخی از روحانیون افغانستان هم نگاه منفی به حزبالتحریر دارند.
مولوی حبیبالله حسام، رییس شورای اخوت اسلامی افغانستان دو سال قبل به خبرگزاری تحقیقی پیک گفته بود: «حزب التحریر برای داعش و جبهه النصره سربازگیری میکند و در اکثر ولایات افغانستان فعالیت میکند.» وی افزوده بود، این سازمان نه تنها برای داعش در افغانستان سربازگیری میکند، بلکه صدها نفر ازجوانان کشور را از طریق پاکستان به کمک جبهه النصره در سوریه فرستاده است.
حزبالتحریر چه گونه حزبی است؟
حزبالتحریر درست دو سال پس از فروپاشی نظام طالبانی در افغانستان شروع به فعالیت کرد و بیشتر در بین فرهنگیان و دانشگاهیان دست به فعالیت سیاسی میزند. این حزب خلافت اسلامی در سراسرجهان اسلام را از اهداف اساسی خود میخواند و هریک از کشورهای اسلامی را ولایتی از این خلافت با مرکزیت سرزمینهای عربی میداند. خواستیم که با بیشتر اعضای این حزب که در هرات دست به فعالیت میزنند، مصاحبه کنیم و نظر آنان را این باره داشته باشیم، اما با تلاشهای مکرر و چندین روزه موفق به این کار نشدیم. این حزب نه تنها در هرات که در بیشتر ولایتهای افغانستان فعالیت گسترده دارد.