مورد گفته شده، مشکلی است که محققانی آن را مطرح کردهاند که از نرمافزار کدِ باز یا منابع باز و اطلاعات عمومی – به شمول نقشهبرداری دادهها – استفاده میکنند، تا مکان حملات و میزان تخریب آن را مشخص کنند.
سیس سمیر، یکی از محققان منابع باز در این باره چنین میگوید: این واقعیت که ما تصاویر کیفیت بالای ماهوارهای از اسرائیل و فلسطین دریافت نمیکنیم، بعضی فعالیتهایمان را به تعویق میاندازد.
کریستوفر گیلز و جک گودمن از تیم راستیآزمایی بیبیسی در اینباره نوشتهاند در واقع، با اینکه تصاویر باکیفیت در اختیار شرکتهای ماهوارهای قرار دارد، تصویر قسمت عمدۀ سرزمینهای اسرائیل و فلسطین در گوگل اِرث با کیفیت پایین ظاهر میشود و به سختی میتوان از طریق نقشۀ گوگل اتومبیلها را در غزه دید.
این موضوع را با پیونیانگ – پایتخت مرموز کرۀ شمالی – مقایسه کنید، جایی که میتوان اتومبیلهای آن را با وضوح کامل در نقشۀ گوگل مشاهده کرد و افراد را نیز به خوبی تشخیص داد.

تصاویر نقشه گوگل از غزه (سمت چپ) و پیونگیانگ کوریای شمالی (سمت راست)
چرا تصویربرداری ماهوارهای مهم است؟
تصاویر ماهوارهای در گزارشدهی در مورد مکانهای جنگی نقش مهمی را ایفا میکنند.
پژوهشگران در تازهترین منازعۀ خاورمیانه به وسیلۀ تصاویر ماهوارهای به دنبال نشان دادن مکانهایی هستند که موشک از آنجا شلیک میشود و همچنین ساختمانهای تخریبشده در غزه و اسرائیل هستند.
به هر صورت در گوگل اِرث، گستردهترین پِلَتفورم تصویری مورد استفاده و جدیدترین تصویر غزه کیفیتی پایین دارد و کدر است.
چرا تصویر ماهوارهای غزه هنوز کِدِر است؟
بیبیسی با گوگل و اَپِل که نرمافزارهای نقشهبرداریشان تصاویر ماهوارهای را نیز نشان میدهند، در این باره صحبت کرد.
شرکت اَپِل گفت در حال بهروزرسانی نقشههای خود است و به زودی تصاویر با کیفیت بالای 40 سیاِم را در اختیار همگان قرار میدهد.
شرکت گوگل نیز بیان کرد تصاویرش را از منابع محدودی میگیرد و در نظر دارد اقداماتی انجام دهد تا تصویربرداری ماهوارهای خود را بازآوری کند و کیفیتش را بالا ببرد، اما فعلاً قصد ندارد این تصاویر را همگانی کند.

تصویر چپ: تصویر فعلی نقشه گوگل از برج حنادی در غزه؛ تصویر راست: تصویر کیفیت بالای همان منطقه که برج را ویران شده نشان میدهد.
تصاویر ماهوارهای با کیفیت چه چیزی را نشان میدهند؟
محققان دیدهبان حقوق بشر و ارائهدهندگان تصاویر ماهوارهای در آزمایشگاههای سیار در سال 2017 تیمی تشکیل دادند تا میزان تخریب روستاهای روهینگیا به وسیلۀ ارتش میانمار را نشان دهند.
این نوع نقشهبرداری باعث شد آنها بتوانند تصاویر وسعت ویرانی بیش از 200 روستا در این منطقه را ثبت کنند و آن را با تصویربرداری ماهوارهای40 سیاِم این منطقه، قبل و بعد از این نقشهبرداری مقایسه کنند.
مدارکی به دست آمد که ادعاهای ساکنان روهینگیا که از میانمار به بنگلادش گریختند را ثابت میکرد. آنها ادعا کرده بودند که ارتش میانمار خانههایشان را ویران کرد.
تصویربرداری ماهوارهای در پیگیری اتفاقات جاری در زینجیانگ چین نیز نقش حیاتی داشتهاند. این تصاویر نشان میدادند که مراکز تحصیلی برای ایغورها بازگشایی شدند.
اینگونه تصاویر همیشه اطلاعات مفیدی به دست دادهاند و تصاویر با کیفیت بالا نیز ایدۀ افزایش اندازه و خصوصیات ویژهشان را در سر ما زنده میکنند.