کشته شده گان بهسود؛ ‌غیرنظامیان یا شبه نظامیان؟

بهسود یکی از ولسوالی­‌های میدان وردک است که همه ساله و هرازگاهی سرخط رسانه­‌های کشور و خارج کشور می­‌شود. از درگیری­‌های مسلحانه بر سر زمین و چراگاه  در فصل بهار بین ده‌نشینان ساکن محل و کوچی‌­ها گرفته تا درگیری­‌های لفظی بین نماینده‌گان ده‌نشینان محل و نماینده‌گان  کوچی‌ها در خانۀ ملت که موضوع را از قلمرو محل به بیرون می برد.

اما این بار قضیه فرق می­‌کند، نه درگیری بر سر چراگاه و زمین است، نه درگیری‌­های لفظی بین نماینده‌گان این دو گروه در خانۀ ملت. تنش­‌ها از آن‌جا شروع می­‌شود که فرماندهی پولیس میدان وردک برای معرفی فرماندهان پولیس ولسوالی­‌های حصه اول بهسود و بهسود مرکزی به آن‌جا رفته بود.

وزارت امور داخله روز جمعه دهم دلو، با نشر خبرنامه­‌یی گفت:« رهبری فرماندهی امنیۀ ولایت میدان وردک از چند روز بدینسو به منظور معرفی قومندان­‌های جدید حصۀ اول و دوم  به این ولسوالی‌­ها به سر می‌­بردند.» طبق گفته‌های آقای طارق آرین سخنگوی وزارت داخله افراد غیر مسوول وابسته به علی­‌پور با حضور در این ساحات مانع حضور و فعالیت نیروهای امنیتی شدند و بالای نیروهای امنیتی انداخت مسلحانه کردند. به گفتۀ او در نتیجۀ  این درگیری « 9 تن کشته و هفت تن از این نیروهای مسلح غیرمسوول زخم برداشتند.»

بعد از پخش این خبرنامه از سوی وزارت داخله دیری نگذشت که انگشت انتقادهای برخی از سیاسیون داخل حکومت و بیرون حکومت در مقابل این اعلامیۀ وزارت داخله بلند شد.

جنرال مرادعلی مراد معاون پیشین وزارت دفاع، در واکنش به این خبرنامه گفت:« شهید و زخمی­‌ها، متنفذین و مردم ملکی اند که برای حل منازعه جمع شده بودند. افراد مسلح غیرمسوول خواندن آنان از سوی وزارت داخله توهین به خون شهدای مان است.»

اسدالله سعادتی معاون شورای عالی مصالحه ملی در صفحۀ فیسبوکش نوشت:« شعار می‌­دهید که هدف ما آتش‌بس با طالبان است. بسیار خوب قبول داریم؛ اما چرا علیه مردم آتش‌افروزی می­‌کنید، جمهوریت علیه مردم نمی‌­جنگد.»

عبدالقیوم سجادی عضو مجلس نماینده‌گان در واکنش به درگیری میان معترضان و نیروهای امنیتی در میدان وردک گفت:« حادثۀ ولسوالی بهسود میدان وردک و تیر اندازی بر مردم ملکی و شهروندان حامی جمهوریت تکان دهنده و تاسف‌بار بود. تیر اندازی به مردم غیر نظامی صدمۀ بزرگ بر پیکر نظام سیاسی و به نفع دشمنان نظام و مردم افغانستان است.»

 محمد کریم خلیلی رییس پیشین شورای عالی صلح کشور نیز کشته و زخمی شده­های میدان وردک را افراد ملکی خواند: « متاسفانه ولسوالی بهسود میدان وردک که همواره یکی از مناطق امن و حامی نظم و نظام بوده، از سوی نیروهای دولتی علیه مردمی که تجمع مدنی و مسالمت‌آمیز داشته، از خشونت استفاده شده است.»

داکتر عبدالله عبدالله رییس شورای عالی مصالحه با نشر اعلامیه­یی این حادثه را دردناک خواند:« حوادث اخیر در ولسوالی حصۀ اول بهسود میدان وردک باعث تاثر و اندوه فروان گردید.»

سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری با نشراعللامیه­‌یی  گفت:« تظاهرات گروهی از مردم ولسوالی بهسود در میدان وردک به خشونت گرایید که در اثر آن تعدادی از هم‌وطنان کشته و زخمی شدند.» آقای دانش در ادامۀ سخنانش افزود: « کشته و زخمی شدن و ایجاد خشونت از طرف هرکسی به هر انگیزه­‌یی که باشد، به هیچ وجه قابل قبول نیست.»

کسی که وزارت داخله از او به عنوان تفنگ‌دار غیر مسوول  و کشته شده­‌های این حادثه را افراد غیر مسوول وابسته به وی یاد کرده است کی است؟

نامش عبدالغنی و مشهور به علی­‌پور است، او یک فرمانده محلی در بهسود از ولسوالی‌­های میدان وردک می‌­باشد، که از سوی نهادهای امنیتی کشور متهم به اخلال امنیت و فعالیت­‌های مسلحانه در این منطقه شده است.

علی‌پور همین دو سال پیش از سوی نیروهای امنیتی باز داشت شد، امنیت ملی بعد از بازداشت علی­‌پور در خبرنامۀ خود در سال  ۱۳۹  اعلام کرد:  «  علی‌پور یک گروه مسلح غیر مسوول ۱۵۰ نفری مجهز با سلاح­‌های سبک و سنگین تشکیل داده که دست به فعالیت‌­های غیرقانونی، همچون باج­‌گیری از زمین‌داران، تجار و شرکت­‌های خصوصی می‌زند.»

دیری از دست­گیری علی­‌پور توسط امنیت ملی نگذشته بود که در پی اعتراضات و ریختن هوادارانش به خیابان­‌های شهر کابل و پادرمیانی سروردانش معاون دوم ریاست جمهوری در مقابل تعهداتی که به حکومت داد، آزاد شد.

او به حکومت تعهد داده بود که « تمام سلاح و تجهیزات نظامیش را حاضر است در ساختار دولت ثبت و تحویل دهد.»

اما او و افراد نزدیک به وی بارها این اتهام­‌ها را رد کرده و گفته اند که در مقابل داعش و طالب در بهسود می­‌جنگند، به گفتۀ آنان این گروها همیشه هزاره­‌های را که از شاهراه‌ بامیان- وردک می­‌گذرند به گروگان گرفته و جان آن‌ها را می­‌گیرند.

نزدیکان و هوداران علی‌­پور مدعی هستند که او زمانی دست به سلاح برد که همه ساله در فصل بهار کوچی­‌ها بر ساکنان بهسود به خاطر دور راندن آن‌ها از منطقۀ شان و به دست‌آوردن علفچرها حمله می‌کردند.

علی‌­پور در سال‌­های اخیر تنها در منطقۀ بهسود حضور نظامی نداشته است، زمانی که طالبان بالای ولسوالی جاغوری غزنی و میرزا اولنگ از مربوطات ولایت سرپل حمله کردند، او و افراد وابسته­‌اش در مقابل این گروه در مکان­‌های یاد شده نیز جنگیدند.