گروه متشکل از هفت کشور صنعتی بزرگ جهان موسوم به G7، روز شنبه در پی مقابله با نفوذ روزافزون چین برآمدند. آنها برای این منظور، پیشنهاد طرح زیربنایی برای کشورهای دیگر دادند که میتواند به رقابت با طرح ابتکاری چند ترلیون دلاری رئیسجمهور زی جیپینگ – طرح کمربند و جاده – بپردازد.
گروه G7 که رهبران آن در جنوب غرب انگلیس به دیدار یکدیگر رفتهاند، به دنبال واکنشی منسجم در برابر قاطعیت و جسارت روزافزون زی جیپینگ هستند، جسارتی که پس از افزایش توانایی اقتصادی و نظامی چین در 40 سال گذشته، بیشتر شد.
کاخ سفید در این باره گفت: «جو بایدن، رئیسجمهور ایالات متحده و رهبران دیگر گروه G7 امیدوارند طرحشان (B3W) بتواند منتهی به همکاری در ایجاد زیربنایی شفاف شود و تا سال 2035، طرح 40 تریلیون دلاری رئیسجمهور چین را که کشورهای در حال توسعه بدان نیازمندند، محدود کند.
یک مقام ارشد در دولت بایدن گفت: «طرح ما فقط برای مقابله با چین نیست، اما تا کنون هیچ جایگزین کارآمدی پیشنهاد نکردهایم که ارزشها، استانداردها و شیوۀ دادوستدمان را بازتاب دهد».
کاخ سفید اضافه کرد که طرح کشورهای گروه هفت موسوم به B3W، باعث تسهیل در بخشهای خصوصی و حوزههایی مانند آبوهوا، بهداشت و امنیت بهداشتی، تکنولوژی دیجیتال، عدالت و برابری جنسیتی میشود.
بیش از 100 کشور قراردادی با چین امضا کردهاند تا در پروژههای بی.آر.آی مانند خط آهن، بنادر، بزرگراهها و بخشهای زیربنایی دیگر با یکدیگر همکاری کنند.
منتقدان طرح زی جیپینگ میگویند: «طرح او برای ایجاد نسخۀ مدرن جادۀ ابریشم که چین را به بخشهای دیگر آسیا، اروپا و … وصل میکند، ابزاری برای گسترش کمونیست چین به دیگر نقاط جهان است».
مقامات پکن در این باره میگویند: «چنین بدگمانیهایی از بقایای امپراتوری برخی قدرتهای غربی که قرنها به تحقیر چین پرداخته بودند، چشمپوشی میکند».
وزارت خارجۀ چین تا کنون نظری در مورد طرح کشورهای عضو G7 نداده است.