بعد از سالها ویرانی، مقامهای وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان میگویند، این وزارت مصمم است تا خانقاه بهاالدین ولد پدر مولانا جلال الدین محمد بلخی را بازسازی کند.
این بنا که روزگاری یکی از بزرگترین مکانهای معنوی خراسانزمین شمرده میشد و مکانی بود که مولانا آموزشهای نخستین خود را در آنجا آغاز کرد، اما هنوز ۱۲ سال از عمرش نگذشته بود که پدر مولانا راهی ترکیه امروزی شد. این خانقاه در زمان حملهی چنگیز در قرن ۱۳ میلادی تخریب و از آن صرف یک گنبد نیمهویرانه، دو سرتاق و دیوارهای نیمه فروریخته باقیمانده است که این موضوع همواره با انتقاداتی از سوی فرهنگیان مواجه بوده است.
صابر مهمند سخنگوی وزارت اطلاعات و فرهنگ افغانستان به رادیو نوروز می گوید: «هیاتی از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ تعین شده که قرار است به زودی به بلخ برود و بعد پروژهسازی و هزینهی ساخت این خانقاه مشخص گردیده و هزینهی آن از سوی دولت افغانستان پرداخته می شود.»
به گفتهی آقای مهمند قرار بود این خانقاه از سوی دولت ترکیه ساخته شود، اما با گذشت بیش از یک دهه، کاری در این زمینه انجام نشده است و دولت افغانستان مصمم است از هزینههای خود این خانقاه را بازسازی کند.
در سال 2010 میلادی دولت ترکیه گفت بود که این خانقا را بازسازی میکند، اما به دلایل نامعلوم کار اعمار آن انجام نشد. اما فرهنگیان با انتقاد از دولت میگویند حکومت پیشین و فعلی هیچ گونه توجه به این خانقاه نداشته اند. به گفتهی احمد ضیا فیروزپور، استاد دانشگاه در بلخ دولت مردان و سیاسیون کشور هیچ علاقهای به ساخت این بنای تاریخی و دیگر مکانهای فرهنگی ندارند.
آقای فیروزپور به این باور است که در صورتی که این بنا بازسازی شود، میتواند توجه گردشگران و عاشقان مولانا را از سراسر جهان به خود جلب کند. به گفتهی این نویسنده و پژوهشگر نمیتوان به وعدههای حکومت دل بست چنان که بارها وعدهی باسازی این بنا داده شده، اما تا هنوز این خانقا بازسازی نشده است.
هرچند دولت چندین بار وعدهی بازسازی این خانقاه را داده است اما به دلایل مختلف کار بازسازی این اثر گرانمایه به تعویق افتاده است. این بار باید دید که آیا کمر بسته کردهی وزارت اطلاعات و فرهنگ کشور، قامت خمیدهی خانقاه پدر مولانا را استوار میکند یا بعد از مدتی دوباره به باد فراموشی سپرده میشود.
خانقاه بهاالدین ولد پدر مولانا جلال الدین محمد بلخی در ولسوالی بلخ ولایت بلخ موقعیت دارد.