هنر رقص در فرهنگ تاجیکان

رقص تنها هنری است که از ابتدا پا به پای بشر رشد کرده و در طول تاریخ به شکل­‌های مختلف در فرهنگ هر جامعه ظهور کرده‌­است. کسی نیست در جهان، حتا برای یک‌بار، رقص را تجربه نکرده باشد. رقص نوعی شراب روح و ابراز شوق و احساسات حالات درونی انسان است که پیوند ناگسستنی با موسیقی دارد. رقص از گذشته تا کنون در جشن­‌ها، عیدها و یا  مراسم خاص به دلیل شادی و خوشی یا پیروزی یا هر چیزی دیگر در میان مردم، خانواده‌­ها، گروه­‌های خاص و حتا در سطح حکومت­‌های جهان رایج بوده و بخشی از فرهنگ هر جامعه به حساب می‌­آید.

رقص که در تاجیکستان به آن «اَرغُشت»،«بازی»، «لرزان»، «اصول»می گویند، ریشه در فرهنگ، و تاریخ ملت تاجیک دارد و عرف و عادات و آداب و رسوم خلق تاجیک را در آینۀ هنر رقص می‌­توان دید.  در فرهنگ و تاریخ تاجیکان به خصوص فرهنگ بومی و فولکلوری، انواع رقص‌­ها دیده ‌می­‌شود که در طول تاریخ به شکل‌­های متنوع ظهور کرد‌‌ه­ است و نسل به نسل از طریق مردم عادی با اسلوب خاص با تصاویر زیبا  در جشن­‌ها  اجرا و تا به امروز حفظ شده ­است.  هرکدام از این نوع رقص­‌ها مربوط به یک آیین وسنت خاص است.  در فرهنگ رقص بومی و خلقی تاجیکان، هر نوع رقصی، تجربه‌­ای از گوشه‌ی بی کران  زندگی مردم است که با طبیعت و هستی و زیست آن‌ها در ارتباط بوده­ است. رقص­‌های هم‌چون «شیربازی»، «عقاب بازی» و «روباه بازی» که با پوشیدن نقاب و با حرکت­‌های ویژه؛ رفتار و حرکت­‌های حیوانات و پرندگان را تقلید می‌­کنند،  ریشه در تاریخ کهن تاجیکان دارد که حیوانات در گذشته به خصوص در عصر شکار و کشاورزی نقش مهمی داشته ­اند.

بخشی از رقص­‌ها نیز مربوط به رقص­‌های مراسمی است؛ مانند «پای‌عمل» که در روز دفن مرده از طرف خویشاوندان مرده در برخی از نواحی تاجیکستان به خصوص در بدخشان، اجرا می­‌شده ­است. هم‌چنین رقص‌­های به مانند«گلیم بافی»، «اَرغُشت آشپزی» که مربوط به رقص­‌های وقت کار است. برخی از رقص­‌ها نیز مخصوص مردان است. به مانند « شمشیربازی»، «چوپان بچه»، «آتش بازی»، «کلتک بازی»که بیان‌گر چست و چالاکی است و شجاعت مردان را نشان می­‌دهد. برخی از رقص­‌ها نیز ویژگی تئاتری پیدا کرده ­اند. به مانند «اسپک‌بازی»،«اشتر به قطار»، «باباپیرک»، «مغول‌بازی»،  که در تئاتر اجرا می­‌شوند. تمام این نوع رقص­‌ها، بومی و ملی بوده و دارای معنا و فلسفۀ خاص هستند و درجشن­‌ها و عید­ها با لباس و پوشش مخصوص اجرا می‌­شده ­اند و می­‌شوند. نوع دیگری از رقص که بعد ازپیدایش اسلام وارد حوزۀ جغرافیای ما شده است؛ رقص عارفانه است که به آن «سماع» می‌گویند. این نوع رقص ریشه در اندیشه­‌های صوفیانه و عارفانه دارد که با تفکر و حالت درونی در خانقاه ها برگزار می‌شده ­است. شناخته‌­ترین عارفی که رقص عارفانۀ وی تاکنون زنده ­است، جلال الدین محمد بلخی، معروف به مولانا یا رومی است.

رقص در هر گوشه­‌ی  تاجیکستان با ویژگی و عناصر خاص آن منطقه اجرا می­‌شود. چنین عنصرها و ویژگی­‌ها در هنر رقص تاجیک، در مناطق  مختلف تاجیکستان، بیان‌گر ویژگی­‌های هنر و فرهنگ هر منطقه­ است. به خصوص رقص کولابی، خجندی و پامیری که با حرکت‌­ها و ایما و اشاره‌­های  خاص و پوشش مخصوص لباس اجرا می­‌شوند. مثلا «رقص آستین یا رقص چکن»، یکی از رقص‌های ملی تاجیکان است که در سراسر تاجیکستان معروف و مشهور است. این نوع رقص با نواختن دایره و حرکت­‌های مخصوص لباس آستین بلند، توسط بانوان در جشن­‌های عروسی و ملی اجرا می‌­شود. در قدیم این نوع رقص توسط مادربزرگ داماد، هنگام آوردن عروس به منزل داماد اجرا می­‌شد. وی با چنین رقصی، یعنی؛ جُنباندن آستین­‌های خود، آرزوی «راه سپید» را برای عروس و داماد می­‌کرد. اصطلاح « راه سپید» در تاجیکستان به معنای دور بودن هر چشم بد و اتفاق­‌های بد، برای عروس و داماد یا شخصی که  در حال سفر است، استفاده می‌­شود.

رقص تاجیک جایگاه خاصی دارد. در آن اصالت فرهنگی و هویت ملی تاریخ تاجیکان نازکانه و ظریفانه انعکاس یافته­ است. به همین دلیل صنعت رقص تاجیک از قدیم شهرۀ عالم بوده ­است. هنرمند تاجیک، نظام نورجاناف  در کتاب  خود « عالم بی­کرانۀ رقص تاجیک» از رقاصان حرفه‌ای اوراتپه، خجند، و سمرقند یاد می­‌کند که به رقاصان دربار امپراتوری چین  در زمان­‌های قدیم درس رقص یاد می داده­ اند. بعد از انقلاب اکتبر و آغاز دورۀ شوروی، رقص فولکلوری و بومی تاجیک  با حفظ اصالت فرهنگی و خلقی خود، با رقص­‌های تازه، آمیخته شد و مسیر رسمی شدن و حرفه­‌ای شدن را پیش گرفت. در تمام کشورهای جماهر شوروی رقص به شکل رسمی آموزش داده می­‌شد. از آن زمان تا کنون اَنسَمبُل –Ансамбл – های زیادی در تاجیکستان ظهور کرده­ اند. از جمله « اَنسَمبُل لاله»، « اَنسَمبُل زیبا»،«اَنسَمبُل گلریز»، «اَنسَمبُل جهان آرا»، «اَنسَمبُل پدیده»، «اَنسَمبُل مهستی»، «اَنسَمبُل فیروزه»،  «اَنسَمبُل پرستو» و…که هر کدام از این گروه­‌ها، در بین جوانان معروف و محبوب هستند. درصحنۀ رقص تاجیک از قدیم تاکنون بانوان زیادی درخشیدند وبرخی از آنها درنمایندگی از هنر رقص تاجیک درکشورهای جهان صاحب مقام و جا شده­ اند. از جمله زیبا امینزاده، ممتاز اشوره ناصرآوا،عزیزه عظیم‌­آوا،زهرا کریم‌آوا، گوهرمیر جمعهآوا، ملکه قلندرآوا، سوری­‌گل قربان­‌آوا، سعیده فیض ­علی­‌آوا،زلیخا رحیم‌آوا، صدبرگ قاسم‌آوا، عرفی‌ماه دولتآوا، و…  که هر کدام از این هنرمندان در رشد و تحول صنعت رقص تاجیک نقش موثر و مهمی داشته ­اند.

امروزه که جهان به دلیل پیشرفت تکنولوژی،  دهکده‌­ای کوچکی را می­‌ماند و در حال ادغام فرهنگ­‌ها و هنرها با هم‌دیگر است، برخی از انواع رقص­‌ها از مرزهای کشور خود فراتر رفته و دل جوانان و مردمان دیگر کشورها را نیز تسخیر کرده ­است. از جمله رقص تاجیکی چنین بوده ­است. در عصر فن‌­آوری و شبکه‌­های اینترنتی معمولا به راحتی می­‌توان هنر و فرهنگ سایر ملل دیگر را دید وآموخت. به همین سبب در دورۀ استقلال خیلی ازهنرمندان و رقاصان خارجی از جمله از کشورهای آمریکا، روسیه، بلاروس، فرانسه، آلمان و …شیفتۀ رقص تاجیکی شده و با آموختن رقص تاجیکی در اَنسَمبُل‌­های تاجیکستان، توانستند هنر رقص تاجیکی را در جهان معرفی کنند. هم‌چنین برعکس، خیلی  از هنرمندان و رقاصان تاجیک نیز شیفتۀ رقص­های مدرن جهان شده و با آموختن و آمیزش آن در رقص تاجیک، تحولی در سبک رقص تاجیک به وجود آوردند که از نظر زیبایی شناسانه قابل ستایش و تحسین است.