هند با جنا‌ح‌ها و مقامات طالبان تماس برقرار می‌کند

همزمان با تخلیه سریع نیروهای آمریکایی از افغانستان، هند برای اولین بار با جناح‌ها و مقامات طالبان افغان، از جمله ملا برادر، کانال ارتباطی برقرار می‌کند. این حرکت، تغییری مهم از موضع دهلی نو مبنی بر عدم هرگونه همکاری با طالبان افغان است، و در زمانی رخ می‌دهد که قدرت‌های جهانی در حال قبول این موضوع هستند که طالبان در آیندهٔ توزیع قدرت در کابل نقش داشته باشد.

«هندوستان تایمز» گزارش داده که این کانال ارتباطی، عمدتا تحت هدایت مقامات امنیتی هند صورت گرفته و به آن دسته از جناح‌ها و مقامات طالبان که «ملی‌گرا» یا خارج از قلمروی نفوذ پاکستان و ایران هستند محدود است. البته این تماس‌ها چند ماه در جریان بوده است، گرچه فعلا اقدامی آزمایشی است.

در مورد ملا برادر، از موسسان طالبان افغان و یکی از مذاکره‌گران اصلی این گروه، هر دو طرف پیام‌هایی را رد و بدل کرده‌اند، گرچه هنوز انجام هیچ ملاقاتی تایید نشده است. ضمنا گفتگوهایی هم با دیگر جناح‌های طالبان جریان داشته است، که این به‌رغم بی‌اعتمادی دوجانبه است.

ملا برادر و مایک پومپئو وزیر خارجه قبلی آمریکا، توافقی را در فبروری ۲۰۲۰ امضاء کردند که راه را برای خروج نیروهای آمریکایی هموار کرد.

کانال ارتباطی با ملا برادر از این نظر مهم است که او و مایک پومپئو وزیر خارجه قبلی آمریکا، قراردادی را در فبروری ۲۰۲۰ امضاء کردند که راه را برای خروج نیروهای آمریکایی هموار کرد.

در سال‌های ۱۹۹۶ تا ۲۰۰۱ که طالبان بر سر قدرت بود، ملا برادر سِمت‌های مختلفی داشت. بعد از آن‌که او مذاکره با دولت حامد کرزی در کابل را آغاز کرد، در فبروری ۲۰۱۰، سازمان اطلاعات نظامی پاکستان (آی.اس.آی) او را در کراچی دستگیر کرد. در سال ۲۰۱۸ پاکستان برادر را آزاد کرد و او رئیس دفتر طالبان در دوحه شد.

هند بزرگ‌ترین مشارکت‌کننده در بازسازی و انکشاف افغانستان است و مشارکت مالی آن به ۳ میلیارد دالر می‌رسد، اما در مورد تماس با طالبان، از بقیهٔ بازیگران منطقه‌ای مثلا روسیه و چین و ایران عقب افتاده است، که این عمدتا به خاطر روابط قدیمی این گروه با دستگاه نظامی پاکستان است. اما این مفکوره در حال گسترش است که طالبان دیگر سازمانی یک‌دست نیست و برخی جناح‌ها ممکن است کاملا زیر نفوذ ژنرال‌های پاکستان نباشند.

البته مطابق گزارش یکی از کمیته‌های نظارتیِ شورای امنیت سازمان ملل، طالبان روابطش را با القاعده یا گروه‌های خارجی مثل شبکه حقانی قطع نکرده، و این کماکان برای دهلی نو مایهٔ نگرانی‌ست.

هنوز اصلا معلوم نیست بعد از خروج نیروهای آمریکایی، وضعیت در افغانستان به کجا ختم خواهد شد. اما هند با کنارگذاشتن عادت قدیمی اجتناب از تماس با طالبان، تاثیر خود را در روند صلح افغانستان حفظ خواهد کرد، و این تنها راهی‌ست که هند می‌تواند آثار منفیِ زوالِ امنیت در افغانستان را کاهش دهد.