«داشتن پایگاه دائمی در افغانستان سیاست امریکا نبود»

رونالد نیومن، رییس اندیشکده دیپلوماسی آمریکا و سفیر سابق آمریکا در افغانستان ‌می‌گوید: «خروج نیروها از افغانستان در درون آمریکا موافقان و مخالفانی جدی دارد و من نیز در صف مخالفان قرار دارم، اما تیم حاکم در کاخ سفید تصمیم گرفت در این شرایط زمانی نیروها را از افغانستان بیرون کند که پروسه در حال تکمیل شدن است.»

رونالد نیومن، در گفتگویی اختصاصی با انستیتوت مطالعات استراتژیک افغانستان پیرامون خروج نیروهای آمریکایی از افغانستان، چشم‌انداز روابط دو کشور و همچنین نقش کشورهای منطقه در گفتگوی صلح افغانستان صحبت کرد.

آقای نیومن گفت، برخلاف تصور بعضی افغان‌ها، داشتن پایگاه نظامی دایمی در افغانستان، هیچگاه جز سیاست خارجی آمریکا نبوده است اما اینکه چرا نیروها در این وضعیت میدانی افغانستان را ترک می‌کند، دلیل آن را «رئیس جمهور بایدن حتا با آمریکایی‌ها نیز شریک نساخته است.» با وجودی‌که پایگاه‌های نظامی آمریکا برای حمایت از نیروهای افغان بسیار مهم بود اما حالا نظامیان آمریکا جنگ افغانستان را به گونه‌ی جدی از راه دور نظارت خواهد کرد.

به گفته وی، آنچه بعد از این برای افغانستان مهم و حیاتی است، حمایت مالی و نظامی آمریکا و ناتو از دولت افغانستان است که دولت آمریکا و سایر همکاران بین‌المللی تعهدش را اعلان کرده است و آمریکا کمک غیرنظامی به افغانستان را افزایش داده است. او همچنین گفت: «آمریکا در کنار تداوم حمایت مالی و نظامی‌اش از افغانستان، به حضور دیپلوماتیک خود را نیز دوام خواهد داد.»

 آقای نیومن افزود: «افغانستان در شرایط دشوار قرار دارد و خشونت رو به افزایش است و طالبان فکر می‌کنند که می‌توانند  از راه نظامی پیروز شوند. در این طور شرایط نیاز است افغان‌ها متحد شوند و برای شکست طالبان و نجات کشور شان بایستند و جامعه بین‌المللی حمایت خواهد کرد و این افغان‌هاست که باید در باره آینده کشورشان تصمیم بگیرند و کار کنند چون کارشان به مراتب موثرتر خواهد بود.»

رونالد نیومن در مورد نقش پاکستان در صلح ‌سازی افغانستان گفت که این کشور می‌تواند نقش مهم در برقراری صلح در افغانستان ایفا کند چون بالای طالبان بیشتر از هر کشوری دیگر تاثیرگذار است، طالبان در پاکستان پایگاه دارد و رهبران طالبان در این کشور ساکن هستند. به گفته سفیر نیومن، تسلط طالبان در افغانستان به نفع هیچ‌کشور از جمله پاکستان نیست. چرا که طالبان با القاعده و دیگر گروه‌های تروریستی همکاری دارد و این می‌تواند برای پاکستان یک تهدید بالقوه باشد. پس نیاز است، پاکستان در روند صلح افغانستان صادقانه تلاش کند.

سفیر نیومن در مورد نقش چین گفت، نقش این کشور در روند گفت‌وگوهای صلح افغانستان مبهم است و تنها در حرف از صلح در افغانستان حمایت کرده است. اما چین نیز در برابر تروریسم از خاک افغانستان آسیب‌پذیر است و سیاست‌مداران چینی کاملا بر این امر واقف هستند و نیاز است تا از روابط نزدیک خود با پاکستان برای نتیجه بخشیدن به گفتگوهای صلح افغانستان استفاده کند.

آقای نیومن در مورد نقش روسیه نیز اشاره کرده و گفت، روسیه از صلح در افغانستان حمایت می‌کند چون می‌تواند از طریق کشورهای آسیایی میانه آسیب‌پذیر شود وی همچنین گفت، روسیه در بیست سال گذشته تسهیل‌کننده خوب برای آمریکا و ناتو در انتقال تجهیزات نظامی بوده به افغانستان بوده است.